22.11.2017 Tarihinde Çevre Kulübü olarak Düzce, Taç Çiftliği’ne bir gezi düzenlendi.
Tarhana
Hayvan kokusu
Mandalar
Taze ürün, süt ürünleri
Trekking
şelale
Yemekler
Çiftlik
Çarşamba günü saat
altıda Mecidiyeköy’den kalkan servisimizle üç saatlik bir yoldan sonra Düzce’ye
vardık. Gittiğimiz çiftlikte bize tesisin sahibi Tahsin Bey yol gösterdi. Sabah
taze ürünlerden oluşan kahvaltımızı yaptık ve daha sonra Tahsin Bey bize
çiftliği gezdirmeye başladı. İlk olarak mandıraya girdik. Burada sağılan
sütlerin yoğurda ve peynire dönüştüğünü ve soğuk hava depolarında muhafaza
edildiğini gördük. Süt üretimi için yetiştirilen mandalar sayıları azaldığı
için özenle bakılıyorlar. Manda sütünden üretilen yoğurt ve peynirleri piyasada
bulmak zor çünkü çoğuna inek sütü karıştırılıyor. Mandaların eti de dana etiyle
karıştırılıp sucuk yapılıyor, böylece çok daha kaliteli ve lezzetli ürünler
ortaya çıkıyor.
Mandalardan başka et
üretimi için yetiştirilen besi hayvanları da vardı. Büyük baş hayvanlardan
başka çiftlikte ayrıca besi tavukları ve serbest dolaşan tavuklar da var.
Aldığımız bilgilere göre artık tavukların yemlerine antibiyotik karıştırılması
yasaklanmış. Bundan başka hazır yemlere doğal besin maddeleri de ekleniyor.
Çiftlikte ayrıca
doğal tarım yapılmakta yerel sebzeler ve yeşillikler yetiştirilmekte. Ancak
mevsim dolayısıyla fazla ürün göremedik.
Tesisin en iddialı
ürünü tarhanası, Türkiye Şampiyonluğu bulunmakta. Biz de tadına baktık..
Çiftlik ziyaretinin sonrasında bizi bir sürpriz bekliyordu.
Çok yakınımızda bulunan Güzeldere Şelalesi’ne yürüyüş. Şelalelinin serinliğinde
rahatladıktan sonra öğlen yemeğimizi yediğimiz tesiste dinlenip tekrar
İstanbul’a doğru yola çıktık.